Šta su sendvič paneli?

Radi se o ugradnim elementima sa termoizolacionim karakteristikama za oblaganje krovova i zidova na građevinama. Sastoje se od unutrašnjeg i spoljašnjeg lima. Metali koji se koriste za limove za proizvodnju sendvič panela uglavnom su pocinkovani ili čelični paneli sa nanesenim slojem određene boje. Po želji paneli se mogu proizvesti i sa površinom od plemenitog metala. Zbog troškova i statičnih razloga daje se prednost primeni pocinkovanih čeličnih limova. Prostor između dva lima se ispunjava poliuretanskom penom, običnom ili negorivom, te po potrebi i mineralnom vunom. Primena sendvič panela je u zastupljena u industrijskoj građevini sa jedne strane, odnosno industrijskih hala, te hladnjača sa druge strane i niskoenergetskih objekata.

U sadašnje vreme umesto mineralne vune koriste se posebno stvorena hemijska pena koja ima negorive karakteristike. Pogodnija je od vune iz nekoliko razloga:

  • Dosta jeftiniji proizvod
  • Jeftinija montaža
  • Lakši proizvod koji automatski stvara manje opterećenja na konstrukciju
  • Potrebna dosta manja nosiva konstrukcija što još dodatno smanjuje troškove gradnje

U gradnji sendvič panele delimo na krovne i fasadne. Fasadne sendvič panele delimo još i na hladioničarske, koji imaju primenu u oblaganju hladnjača. Fasadni sendvič paneli po tipu ugradnje mogu biti sa skrivenim spojem, gde se ne vidi šraf, i tip gde se vidi šraf, takvi sendvič paneli su jeftiniji.

Za detaljnije informacije i ponudu obratite se na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem kontakt forme na samom sajtu!

Pogodnost sendvič panela u odnosu na druge proizvode ove primene, je što se mogu ugrađivati i do 15 m dužine i duže, ali to već komplikuje transport, montažu i poskupljuje samu gradnju.